Rabu, 8 Julai 2009

Tahun Masihi: A.D. atau B.C.?

Kepada para penulis sejarah muslim, sila ambil perhatian akan perkara ini. Apabila kita menulis berkenaan dengan tarikh-tarikh Masihi, kita membezakan di antara sebelum kelahiran Nabi Isa a.s. dengan B.C. dan selepas itu dengan A.D. Sebagai contoh, Imam Awzaaée dilahirkan pada tahun 708 A.D. atau Julis Cesar dilahirkan pada tahun 100 B.C.

Perkara yang dibangkitkan adalah berkenaan dengan penggunaan singkatan A.D. untuk tahun selepas kelahiran Nabi Isa a.s. Singkatan "A.D." dalam bahasa asalnya bermaksud "Anno Domini" yang membawa makna "Tahun Tuhan Kita".

Orang Islam tidak dapat sesekali menerima kerana Nabi Isa a.s. bukan tuhan. Maka singkatan seperti ini tidak dapat diterima seorang Muslim yang menjaga akidahnya. Mungkin ada juga yang berdalih A.D. bermaksud "After Death" bermaksud selepas kematian. Itu juga tidak dapat diterima kerana pada orang Islam, Nabi Isa a.s. tidak mati disalib.

Oleh yang demikian, sebenarnya masih ada alternatif untuk penggunaan A.D. iaitu C.E. yang bermaksud "Christian atau Common Era" atau zaman kristian yang boleh diterima kerana agama Nasrani (yang tulen/Islam) bermula atau dibawa oleh Nabi Isa a.s. Maka dinasihatkan kita menggunakan C.E. untuk menggantikan A.D. bagi tahun Masihi.

Adapun makna B.C. dalam bahasa kita bermaksud sebelum kelahiran Nabi Isa a.s. Jadi tidak menjejaskan akidah sekiranya kita menggunakannya.

Mungkin perkara ini kelihatan kecil. Namun para ulama zaman berzaman sangat menjaga umat Islam dari terjatuh kepada jalan-jalan kesyirikan dan kemusyrikan. Bahkan para Imam seperti Imam Al Barbaharee r.a. pernah memberi teguran yang serius agar menjauhi jalan-jalan atau perkara-perkara bidáh yang kecil kerana ia akan menjurus kepada bidáh yang lebih besar. Sama-samalah kita renungkan.

Wallhua'lam.

1 ulasan:

Ana alFaqir Ila 'Afwi Robbih berkata...

Assalamualaikum,

Terima kasih kerana memautkan web/blog anda kepada www.darulkautsar.com.. Disebabkan serangan siber baru-baru ni web tersebut telah dihapuskan..dan untuk menggantikan web tersebut kami membangun semula web dengan nama www.darulkautsar.net.. Kami masih mengekalkan konsep dan kandungan web asal.

Kami amat-amat menghargai sokongan anda dan amat berharap sekiranya anda dapat membuat pautan semula ke www.darulkautsar.net. Juga kami amat berterimakasih sekiranya anda dapat mewar-warkan kewujudan web kami kepada kenalan-kenalan.

Semoga usaha kita diberkati Allah dan bermanafaat untuk kehidupan kita di dunia dan akhirat.


Wassalam.

Pasukan Pengendali www.darulkautsar.net